Yaz ve kış aylarında ısınmak ve serinlemek için birçok kişi klimayı tercih ediyor. Ama yükselen elektrik fiyatları klimayı tercih edenler için fazla gelebiliyor. Diğer ısınma ve soğutma sistemleri ile karşılaştırıldığında klima tercih edilebilir mi ? daha rahat yanıtlamanız için sizlere en gerekli bilgileri araştırdık.
Öncelikle bilinmesi ve anlaşılması gereken nokta klimaların kapasiteleridir. Klimaların kapasiteleri BTU birimine göre belirlenir. Klimalar da birim zamandaki ısı yalıtımı kapasitelerine yani BTU/h ölçülerine göre sınıflandırır. Yani BTU/h değeri yüksek bir klima, düşük olanlara göre birim zamanda daha fazla miktarda havayı ısıtabilir ya da soğutabilir. Isıtma modunda buna COP (Coefficient of Performance), soğutma modunda ise EER (Energy Efficiency Ratio) değeri denir ve dolayısıyla 10.000 bTU/h yani 2930W olarak ısıtma/soğutma kapasitesinin şebekeden çekileceği güç 1000W civarında olacaktır. Bu müktarlara göre faturalarımıza yansıyan miktar da değişir.
Enerji tasarrufu için, invertörlü klimalar oldukça faydalıdır. Nedeni, yapılarında barındırdıkları invertör teknolojisidir. İnvertör aslında bir frekens konvertörüdür, yani klimanın komporesör ve pompalarını farklı frekanslarda çalıştırarak odanın ihtiyacı kadar soğutma yapmasını sağlar. Bunu şöyle bir örnek ile açıklayabiliriz. Normal klimalarda, klima sürekli tam güçte çalışır ve ortam istenilen sıcaklığa gelince klima durarak sadece hava üflemeye devam eder. Ortam ısınınca yine tam güçte çalışır. Yani çalışırken şebekeden çektiği güç sabittir. İnvertörlü klimalarda, ortamdaki hava soğudukça, yani ortamın sıcaklığı istediğimiz hedef sıcaklığa yaklaştıkça invertörlü klimalar daha az kapasite ile çalışmaya devam eder daha az güç çekerler. İyi bir invertör teknolojisi ile bir klima normal gücünün %10’u civarlarında güç tüketebilir. Yani 1000W gücünde bir klimanın elektrik tüketimi, ortamın soğutma ihtiyacı çok düşük iken 100W’lara kadar düşebilir.